Beautiful,Smiling,Brunette,Young,Woman,Sits,In,Front,Of,A

Zonnepanelen zijn nog steeds een rendabele en duurzame investering. Om die rendabiliteit te verhogen is het belangrijk je opgewekte energie zo veel mogelijk te gebruiken op het moment dat deze wordt geproduceerd. Zelfconsumptie is dus dé manier om je netkosten te drukken. Maar, dat is niet altijd even evident. Met deze tips geraak je alvast een heel stuk op weg.

1. Laat je huishoudtoestellen overdag hun werk doen

Deze tip vraagt wellicht om een kleine mentaliteitswijziging. Terwijl we vroeger onze vaatwassers en wasmachines zoveel mogelijk ’s nachts lieten draaien vanwege het goedkopere nachttarief, is het nu veel voordeliger om die apparaten te laten werken op het moment dat je zonnepanelen energie produceren.

Overdag niet thuis? Geen nood, tegenwoordig hebben de meeste toestellen een uitstel- of programmeerfunctie. Je kunt eenvoudig ’s ochtends je was insteken en je machine zo instellen om in de namiddag te starten.

2. Maak gebruik van slimme apparaten

Slimme apparaten kun je eenvoudig verbinden met je digitale meter. Die verbinding zorgt ervoor dat je zelf niks meer moet instellen. Je digitale meter geeft door wanneer je zonnepanelen een piekmoment beleven waardoor je slimme toestellen beginnen te werken.

3. Sanitair water verwarm je overdag

Heb je een elektrische boiler of een warmtepomp? Stel die zodanig in dat ze overdag water opwarmt met zelf geproduceerde zonne-energie. Het warme water wordt opgeslagen in een reservoir waardoor je ’s avonds kunt genieten van een warme douche, zonder dat je daarvoor ook maar enige elektriciteit van het net moet halen.

4. Elektrische wagens

Als je een elektrische wagen hebt, dan laadt je die ook best zoveel mogelijk overdag op. Natuurlijk is dat alleen mogelijk als je glijdende uren hebt of veel van thuis werkt.

5. Gebruik een thuisbatterij

Je kunt eventueel overwegen om een thuisbatterij te installeren. De batterij slaat de energie op die je overdag niet hebt kunnen verbruiken. Het nadeel van een thuisbatterij is dat het momenteel nog erg duur is om aan te schaffen. Daarbij gaat er bij het opslaan van zonne-energie altijd een paar procent van de energie verloren. Voor vragen in verband met de installatie van thuisbatterijen neem je best contact op met Selftech.