10 tips om zelf je stopcontacten te plaatsen

Ben je als zelfbouwer aan de slag om je huis te (ver)bouwen? Dan komt er een moment waarop je aan de elektriciteitswerken begint, en daar horen stopcontacten en schakelaars bij. Maar waar plaats je die? Een belangrijke vraag waar je goed over moet nadenken voordat je aan de elektriciteitswerken begint. Waar wil je de wasmachine, televisie, keukenapparatuur en andere elektrische apparaten plaatsen? Waar gebruik je het meest elektriciteit? Waar moet er verlichting komen? We helpen je op weg met tien concrete tips!

TIP 1: Maak een overzicht

Maak een overzicht met het aantal gewenste stopcontacten per kamer. Je kan hiervoor de plattegrond van je woning gebruiken. Selftech staat je bij met technische kennis. Samen stellen we een logisch plan op waar de verschillende stroomkringen op een goede manier worden ingedeeld.

plaats zelf stopcontacten in de keuken.jpg

TIP 2: Plaats voldoende stopcontacten in de keuken

Een tip die we niet genoeg kunnen herhalen: plaats voldoende stopcontacten in de keuken. Niks is zo vervelend als te weinig stopcontacten hebben voor de ijskast, waterkoker, mixer, koffiezetapparaat en wat nog meer. Zorg er ook voor dat de stopcontacten zich op een logische plek bevinden, zoals bijvoorbeeld aan het werkblad.

TIP 3 & 4: Stopcontacten in de woon- en eetkamer

Het kan handig zijn om in de buurt van de eettafel een stopcontact te voorzien. Zo hoef je niet te zeulen met verlengkabels als je raclette- of fonduetoestel op tafel wil zetten.

In de woonkamer kan het dan weer nuttig zijn om een ringleiding te plaatsen. Daarbij sluit je een aantal stopcontacten aan op een aparte stroombaan die onderbroken worden met een schakelaar. Dat geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld alle schemerlampen handig in één keer te laten branden of te laten doven. Indien er wordt gewerkt met domotica is het uiteraard ook mogelijk om hier geschakelde stopcontacten van te maken via de modules in de elektriciteitskast.

TIP 5: Audiostopcontacten

Vooral in de woonkamer, maar ook in de keuken, slaapkamer of op het terras, kan het handig zijn om een audiostopcontact te voorzien. Op die manier kun je speakers makkelijk aansluiten op het elektriciteitsnetwerk.

plaats zelf stopcontacten in de slaapkamer.jpg

TIP 6: Stopcontacten in de slaapkamer

In de slaapkamer is het gemakkelijk om een schakelaar te plaatsen die je vanuit je bed kan bedienen. Niks is zo vervelend als uit je warme bed moeten om het licht uit te doen. Hou ook rekening met de breedte van het bed bij het bepalen van de plaats van de stopcontacten.

TIP 7: Stopcontacten in de kinderkamer

Voorzie voldoende stopcontacten in de kinderkamer. Naarmate de kinderen ouder worden, zullen ze meer stopcontacten nodig hebben dan nu. Een contactdoos voor een bijkomende tv-distributie kan je later veel moeite besparen.

TIP 8: Stopcontacten in de badkamer

Bij de plaatsing van stopcontacten in de badkamer moet je rekening houden met een aantal veiligheidsnormen. Zo mag er zich binnen een straal van 0,6m en een hoogte van 2,25 m van de douche of badkuip geen stopcontact bevinden.

TIP 9: Plan voldoende stroomkringen

Plan voldoende stroomkringen! Zeker in ruimtes zoals de wasplaats waar zich verschillende apparaten met hoge elektrische vermogens bevinden. Een kortsluiting of overbelasting van de stroomkring kun je maar beter vermijden.

TIP 10: Tuin & garage

Last but not least, vergeet de stopcontacten in de tuin of garage niet.

Voor meer informatie en advies op maat kun je steeds een vrijblijvende afspraak maken met Selftech. Wij helpen je graag verder op weg met je zelfbouwplannen.

Vorige
Vorige

Checklist elektriciteit

Volgende
Volgende

Hoe plaats je zelf een elektrische radiator in de badkamer?