De hybride warmtepomp: een onderbelichte techniek voor energiezuinig verwarmen

Een warmtepomp installeren zonder ingrijpende afbraak- of graafwerken? Het kan! Maak kennis met de hybride warmtepomp, een warmtepomp die op bestaande verwarmingsketel en radiatoren wordt aangesloten. Met dit verwarmingssysteem combineer je dus traditionele energie met hernieuwbare energie. Een onderbelichte wijze van duurzaam, milieuvriendelijk en  energiezuinig verwarmen!

De hybride warmtepomp: traditionele en hernieuwbare energie gaan hand in hand

Met het systeem van een hybride warmtepomp wordt je woning verwarmd door een combinatie van een warmtepomp en een klassieke verwarmingsketel. De warmtepomp wordt immers aangesloten op het bestaand verwarmingssysteem en (indien mogelijk) op de bestaande radiatoren. Er moeten dus geen ingrijpende afbraak- of graafwerken worden uitgevoerd.

Het systeem van de hybride warmtepomp denkt trouwens met je mee, en dit op elk moment van de dag. Het systeem is uitgerust met een slimme thermostaat en bepaalt zelf de beste strategie. Er wordt telkens gezocht naar de goedkoopste of milieuvriendelijkste oplossing voor jouw concrete warmtebehoefte. Hierbij wordt rekening gehouden met de energieprijzen en de buitentemperatuur. 

De praktijk leert dat de woning voornamelijk zal worden verwarmd door de warmtepomp. Tijdens de wintermaanden zal de verwarmingsketel bijstoken.

De hybride warmtepomp is meestal een lucht-water warmtepomp

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: de lucht-water warmtepomp, de lucht-lucht warmtepomp, de grond-water warmtepomp en de water-water warmtepomp.  Lees meer in ons artikel Welke soorten warmtepompen bestaan er?’. 

De hybride warmtepompen behoren meestal tot de (goedkopere) categorie van de de lucht-water warmtepompen. Ze halen de warmte uit de lucht en zetten de opgewekte warmte - via een watercircuit - in voor de centrale verwarming en het sanitaire water.

Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

De installatie van een warmtepomp is altijd een slimme keuze. Je wordt immers zelfvoorzienend en dus minder afhankelijk van externe energieleveranciers. De perfecte manier om het hoofd te bieden aan de stijgende energieprijzen! Hierbij komt ook dat de kostprijs van een hybride warmtepomp relatief goedkoop is, zodat de investering zichzelf snel terugbetaalt.

Bovendien is de installatie van een hybride warmtepomp laagdrempelig. Een hybride warmtepomp kan op vrijwel elk verwarmingssysteem worden aangesloten. Er hoeven geen ingrijpende afbraak- of graafwerken te worden uitgevoerd.

Is je woning matig maar niet perfect geïsoleerd? Geen nood. Het systeem van de hybride warmtepomp is net voor díe woningen bijzonder interessant. 

Wens je graag meer informatie over de hybride warmtepomp? Bij Selftech helpen wij je graag verder. Je kan bij ons een warmtepomp als zelfbouwpakket kopen of ze door onze installateurs laten plaatsen. Neem contact met ons op of maak  direct een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Vorige
Vorige

Radiatoren ontluchten in 7 stappen

Volgende
Volgende

Mijn VerbouwPremie, de nieuwe standaard voor energiepremies en woonpremies